13 lutego 2014

Piersi z kurczaka w galarecie


        Bardzo lubię kurczaka w galarecie z warzywami, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, z którego korzystałam. Wykonanie jest bardzo proste, można również zrobić takie galaretki z jakąś rybą, ja osobiście preferuję łososia lub dorsza :)

Składniki: (mi wyszło 7 porcji)
-2 piersi z kurczaka
-włoszczyzna
-1/2 puszki kukurydzy
-1/2 puszki groszku
-20g żelatyny (na 1 litr)
-liść laurowy
-sól i pieprz ( lub 2 kostki rosołowe)
* można dodać jeszcze do każdej porcji po połówce jajka na twardo


Kurczaka wrzucić do 1 litra gorącej wody z przyprawami ( lub kostkami ros,) gotować ok 15 min. na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dodać marchew i pietruszkę-gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć kurczaka i warzywa, odcedzić, a potem do wrzącego wywaru dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kurczaka pokroić w drobniejsze kawałki, pietruszkę i marchewkę w kostkę. Do pojemniczków lub szklanek nałożyć pokrojone piersi z kurczaka, a na nie warzywa (groszek, marchew, kukurydzę, pietruszkę).
Kiedy wywar ostygnie, zalać pojemniczki i wstawić do lodówki by stężały.

SMACZNEGO!
 kaloryczność 1 galat- ok 85 kcal
                    całość ok 600 kcal

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię galaty, a najbardziej z łososiem :) bardzo ładne zdjęcia, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wlaśnie skończyliśmy palaszowanie ostatniego galatu.następne zrobię z rybą.Do zrobienia nakłoniły mnie ładne zdjęcia i przystepnie napisany opiswykonania i nie żałuję,że zrobiłam te galaty ,bo wszystkim smakowały Dzięki za przepis..Pozdeawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam galaty, natomiast wielu moich znajomych ich nie znosi....;p jadłam kiedyś z jakąś rybą na przyjęciu i była pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wyglądają !!! - bardzo !!!

    OdpowiedzUsuń