5 lutego 2014

Babka piaskowa-puszysta




         Przepraszam, że tak długo nie wstawiałam żadnych przepisów, ale ostatnio bardzo mało piekłam. Postanowiłam więc, że upiekę babkę, która jest bardzo piaskowa, bo mój tata koniecznie chciał taką typowo piaskową ;p I wyszła rewelacyjna! lekka, puszysta i mięciutka, wszyscy domownicy się nią zajadali :) Polecam gorącą ten przepis...

Składniki:
-200 g masła
-300 g mąki ziemniaczanej
-230 g cukru
-5 jaj
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat (u mnie śmietankowy )

Przygotowanie:
Jajka ubijać kilka minut, aż zrobi się taka puszysta konsystencja. Stopniowo dodawać cukier, następnie mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia), a na końcu roztopione masło (jeszcze wrzące) i aromat. (pod koniec miksować tylko do połączenia składników, nie za długo).
Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Piec 55-60 min. w temp. 160 stopni (z tego drugie 30 min w 170 stopniach). Kiedy ciasto będzie gotowe, studzić kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

Kaloryczność 100g - ok 465 kcal

6 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:)) Pozdrawiam! http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,339991793,title,Liebster-Blog-award,index.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara 14 lutego 2014 Fajna babeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ją wczoraj i jest przepyszna! Taka jak w opisie, taka puszysta, cała zeszła w 1 dzień, na pewno zrobię ją na święta, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. może ją zrobię na święta, bo szukam właśnie takiej typowo piaskowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta babka jest genialna, najlepsza jaką kiedykolwiek zrobiłam, szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń