16 listopada 2013

Granola

       
           Przedstawiam Wam pyszną granolę, która idealnie pasuje na śniadanie, bądź jako przekąska :) Uwielbiam ją z jogurtem naturalnym, lub z mlekiem, albo taką na sucho, polecam ! 

Składniki:
-250g płatki owsiane
-50g-100g pestek dyni
-100g łuskanego słonecznika
-100g orzechy laskowe
-100g rodzynek lub mniej jak kto lubi ;)
-170g płynnego miodu
-cukier wanilinowy

Przygotowanie:
 Orzechy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek wymieszać na blaszce z miodem ( najlepiej rękoma). Wstawić do rozgrzanego piekarnika 130 stopni na ok 25 min, aż ściemnieje. W czasie pieczenia, co jakiś czas należy zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika, mieszać przez cały czas, aż nie ostygnie, ponieważ składniki zaczną się sklejać, ale po jakimś czasie zaczną być suche. Dodać rodzynki i całość włożyć do szczelnego pojemnika. Taką granolę można przechowywać nawet kilka tygodni.

SMACZNEGO!


kaloryczność 100g - ok 445 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz