19 września 2013

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i malinami


 
      Bardzo lubię wypieki na kruchym spodzie, dlatego zrobiłam babeczki, które idealnie łączą się z kremem z białej czekolady <3 i na to maliny, pycha :) Polecam bardzo ten przepis, bo na prawdę jest rewelacyjny! Babeczki są słodkie, kruche, idealnie nadające się na przyjęcie, czy tak do kawy :) Zachęcam do zrobienia podwójnej porcji...

Składniki: na kruche ciasto (7 babeczek)
-110g mąki pszennej
-60g zimnego masła
-1 plaska łyżka cukru pudru
-1 małe żółtko

Składniki: na krem
-1 tabliczka białej czekolady 100g
-85 ml śmietanki 30%
- (maliny)

Przygotowanie:
Mąkę, masło, żółtko i cukier puder ugnieść rękoma. Uformować kulę i chłodzić w lodówce, w folii spożywczej.
Rozwałkować ciasto i wykrawać koła. Wylepić nimi blaszkę do muffinek, a na spodach ciasto nakłuć widelcem, piec w temp. 180 stopni ok 20 min.Gotowe ciasto wystudzić.
Śmietankę zagotować, odstawić z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, co jakiś czas mieszając, aż się rozpuści. Przelać do miseczki i schować do lodówki, aż się schłodzi, ok 2h.
Po tym czasie ubić na sztywną masę, jak białka. Wypełnić nią babeczki i udekorować malinami. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Kaloryczność 1 babeczka - ok 235kcal



2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie jutro wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam ten przepis, zrobiłam z mleczną czekoladą i są pyszne! pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń