30 listopada 2013

Sernik pod kokosową chmurką



             Kto nie lubi serników? Hmmm... ja a na pewno należę do tych co je uwielbiają :) Ten sernik jest po prostu idealny, puszysty, słodki, rozpływający się w ustach! I ta nuta kokosu na wierzchu, stwarza go perfekcyjnym, polecam, na pewno się nie zawiedziecie ;) 

Składniki na ciasto kruche:
-200g margaryny
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 żółtek ( białka wstawić do lodówki, bo będą potrzebne na wierzch)
 -3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Składniki na masę serową:
-1kg twarogu mielonego do sernika
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-wiórki kokosowe

Wykonanie:
Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko. Konsystencja  masy powinna być rzadka. Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć na blaszkę ok 25x35cm wysmarowaną tłuszczem tak, okleić brzegi, podziurkować widelcem ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjąć i wylać na nie masę serową i piec jeszcze 30-35 min. W tym czasie z białek ubić pianę, dodać 1/2 szklanki cukru. Wyjąć ciasto, równomiernie rozprowadzić pianę, posypać wiórkami i piec jeszcze 10 min,

SMACZNEGO!

kaloryczność 100g - ok. 314 kcal



3 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie, tak delikatnie :) Nigdy nie robiłam jeszcze sernika z olejem, więc na pewno spróbuję . Pozdrawiam i zapraszam do mojej blogowej kuchni: http://sio-smutki.bloog.pl
    Lipka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam podobny, ale bez kokosu na wierzchu, tylko z rosą ;) więc trzeba będzie spróbować z kokosem ....Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co ? - wygląda zjawiskowo i tyle !

    OdpowiedzUsuń