18 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe


         Przedstawiam Wam przepyszne ciasto marchewkowe, najlepsze jakie jadłam! Ciasto jest wilgotne i mięciutkie :) Lukier sprawia, że jest słodziutkie, idealne do kawy i nie tylko. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto, u mnie ze stołu znikną w mgnieniu oka, dlatego radzę zrobić podwójną porcję, ja przy najmniej tak zamierzam zrobić następnym razem :)


Składniki:
 -140g mąki pszennej (ok 1 szklanki)
-50 ml oleju
-100g jogurtu naturalnego
-2 jaja
-200g cukru
-150g startej na małych oczkach marchewki
-1 kopiasta łyżeczka cynamonu
-szczypta soli
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać olej i jogurt, wymieszać, dodać marchewkę i suche składniki. Przełożyć do tortownicy o średnicy ok 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika 175 stopni na ok. 45 min.
Wyłączyć piekarnik po danym czasie i zostawić lekko uchylone drzwiczki by ciasto trochę ostygło, nie wyjmować. Po ok 10-15 min wyjąć.Ostudzone ciasto polać lukrem.

SMACZNEGO!

LUKIER:
-80g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cyryny
- 2 łyżeczki wody

Wszystko dokładnie wymieszać i polać ciasto.

kaloryczność 100g - 327 kcal'
                    1 średni kawałek ok. 180 kcal
                     całość  - 2279 kcal


10 komentarzy:

  1. Ponownie zrobiłam coś slodkiego z Twojej stronki i jestem zachwycona! Placek jest przepyszny, wilgotny i słodki tak jak w opisie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował :)

      Usuń
    2. Ciasto na Twoim zdjęciu wygląda pysznie .Zrobiłam i .... gniot wyszedł ,2 cm.wysokość a o puszystości nie ma mowy !... Sama piekłaś to ciasto ?

      Usuń
    3. Oczywiście, że sama piekłam i zdjęcie także jest moje i dziwię się że nie wyszło...hmm może za szybko wyjęłaś z piekarnika, albo za dużą formę miałaś bo ciasto jest na tortownicę o średnicy ok 23cm, dlatego lepiej robić z podwójnej porcji, jeśli robimy na większej. Radzę się także trzymać dokładnie przepisu i na prawdę nie mam pojęcia dlaczego Tobie nie wyszło.

      Usuń
  2. Słyszałam ale nigdy nie jadłam, czas wypróbować :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest na prawdę pyszny! jeden z moich ulubionych :)

      Usuń
  3. najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam! pycha :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam i wyszło super! Wilgotne i słodkie, takie jak lubię. Zrobiłam z podwójnej porcji w normalnej blaszy i wyszło idealne, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) nigdy nie jadłam takiego ciasta, może się skuszę. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto. Dałam tylko nieco mniej cukru, bo byłoby za słodkie. Dzięki za fajny przepis.��

    OdpowiedzUsuń