Składniki:
-140g mąki pszennej (ok 1 szklanki)
-50 ml oleju
-100g jogurtu naturalnego
-2 jaja
-200g cukru
-150g startej na małych oczkach marchewki
-1 kopiasta łyżeczka cynamonu
-szczypta soli
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać olej i jogurt, wymieszać, dodać marchewkę i suche składniki. Przełożyć do tortownicy o średnicy ok 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika 175 stopni na ok. 45 min.
Wyłączyć piekarnik po danym czasie i zostawić lekko uchylone drzwiczki by ciasto trochę ostygło, nie wyjmować. Po ok 10-15 min wyjąć.Ostudzone ciasto polać lukrem.
SMACZNEGO!
LUKIER:
-80g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cyryny
- 2 łyżeczki wody
Wszystko dokładnie wymieszać i polać ciasto.
kaloryczność 100g - 327 kcal'
1 średni kawałek ok. 180 kcal
całość - 2279 kcal
Ponownie zrobiłam coś slodkiego z Twojej stronki i jestem zachwycona! Placek jest przepyszny, wilgotny i słodki tak jak w opisie, polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
UsuńCiasto na Twoim zdjęciu wygląda pysznie .Zrobiłam i .... gniot wyszedł ,2 cm.wysokość a o puszystości nie ma mowy !... Sama piekłaś to ciasto ?
UsuńOczywiście, że sama piekłam i zdjęcie także jest moje i dziwię się że nie wyszło...hmm może za szybko wyjęłaś z piekarnika, albo za dużą formę miałaś bo ciasto jest na tortownicę o średnicy ok 23cm, dlatego lepiej robić z podwójnej porcji, jeśli robimy na większej. Radzę się także trzymać dokładnie przepisu i na prawdę nie mam pojęcia dlaczego Tobie nie wyszło.
UsuńSłyszałam ale nigdy nie jadłam, czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Polecam, bo jest na prawdę pyszny! jeden z moich ulubionych :)
Usuńnajlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam! pycha :) polecam
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam i wyszło super! Wilgotne i słodkie, takie jak lubię. Zrobiłam z podwójnej porcji w normalnej blaszy i wyszło idealne, polecam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) nigdy nie jadłam takiego ciasta, może się skuszę. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Dałam tylko nieco mniej cukru, bo byłoby za słodkie. Dzięki za fajny przepis.��
OdpowiedzUsuń