13 sierpnia 2013

Ciasto ucierane ze śliwkami




              Jedno z najlepszych ciast, jakie robiłam! Wszystkim smakowało i jeszcze zjedli dokładkę, mimo że podałam je od razu po obiedzie :) Idealne na rodzinne spotkanie, do kawy, idealnie puszyste, więc zachęcam do spróbowania!

Składniki:
-2 jajka
-1 żółtko
-165g cukru (0,75 szklanki)
-16g cukru wanilinowego
-125g masła
-300g mąki pszennej (1,75 szklanki)
-125 ml mleka (0,5 szklanki)
-10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-35g kaszy manny (3 łyżki)
-250g śliwek

Przygotowanie:
Masło ( nie może być z lodówki, tylko w temp. pokojowej) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodać jajka i żółtkiem, dodać mąki z proszkiem ( przesiane ) i wymieszać, ale nie mikserem, dodać mleko i kaszę, wymieszać.Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto, a na nie śliwki skórkami do dołu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 40 min, do suchego patyczka.
gdy wystygnie można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)

SMACZNEGO!


Kaloryczność: 100g - 339 kcal


1 komentarz:

  1. To ciasto jest pyszne ! Zrobiłam je dzisiaj i całe zjedzone :) bardzo ładnie wyrosło, polecam.

    OdpowiedzUsuń