1 września 2013

Placek z malinami i galaretką cytrynową





         Placek z malinami jest idealny do kawy po obiedzie, ponieważ jest lekki, słodki i nie zapycha, takie połączenie sprawia, że goście będą zadowoleni i będą sięgać po dokładkę :) Musicie sami spróbować, polecam! 

1)Składniki na  biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki mąki (trzy czwarte)
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju (można bez) 

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę ok 24x29cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.

2)Składniki na ptasie mleczko:
-2 śnieżki
-1 galaretka np. truskawkowa, malinowa

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śnieżkę ubić według zaleceń producenta, dodać tężejącą galaretkę i ubijać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić do lodówki, by masa stężała.

3)Składniki na warstwę górną:
-400-500g malin
-2 galaretki np. cytrynowe

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Maliny układać na schłodzonym ptasim mleczku, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - ok. 131 kcal



2 komentarze:

  1. Ile wody do galaretki ? 2 szklanki jak na opakowaniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja daję trochę mniej, 1 szklankę i 1/4 na jedną galaretkę, żeby była gęściejsza :)

      Usuń