Przedstawiam Wam rożki z ciasta francuskiego z jabłkami, które są naprawdę pyszne :) Wystarczy niecała godzina, by cieszyć tym wyjątkowym smakiem i poczuć ten piękny zapach <3
-ciasto francuskie 375g
-1 żółtko jajka do posmarowania
-od 2 do 3 łyżek cukru
-cynamon
-1 łyżka mąki pszennej
-2 średnie jabłka
-1 łyżka rodzynek
-sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Nadzienie -Jabłka pokroić w drobną kostkę, wycisnąć do nich odrobinę soku z cytryny by jabłka nie ściemniały, dodać cukier, cynamon, rodzynki i mąkę. Wszystko wymieszać.
Następnie ciasto pokroić w większe kwadraty, brzegi posmarować żółtkiem, na środek nałożyć nadzienie, potem zamknąć na pół, po przekątnej, by wyszedł trójkąt i dociskać widelcem brzegi. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać lekko cukrem (można lukrem). Naciąć każde ciastko na wierzchu w trzech miejscach by mogło oddychać podczas pieczenia :)
Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 min., aż ciasto będzie chrupiące i lekko brązowe
Żółtka spowodują, że szybciej zrobią się brązowe na wierzchu.
SMACZNEGO!
Kaloryczność: 1 rożek 245 kcal
Właśnie skończyłam konsumować ,są naprawdę pyszne smakowaly nawet mojemu wybrednemu mężowi dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i cieszę się, że tak smakowały :) Pozdrawiam!
UsuńTo już wiem do czego jutro wykorzystać ciasto, które mam w lodówce ;) ale ja dam brzoskwinie z puszki, bo jabłek nie mam w tej chwili.
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie lukru ,lukier zamiast cukru to zrobić przed włożeniem do pieczenia,czy taki na zimno po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńpo upieczeniu, na lekko ostudzone rożki, ale lukier musi być jeszcze płynny, który po pewnym czasie stwardnieje :)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie. A...a jeszcze połączone z jabłkami. PYCHOTA. Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń