26 marca 2013

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami



                 Przedstawiam Wam rożki z ciasta francuskiego z jabłkami, które są naprawdę pyszne :) Wystarczy niecała godzina, by cieszyć tym wyjątkowym smakiem i poczuć ten piękny zapach <3

Składniki na 8 średnich rożków:
-ciasto francuskie 375g
-1 żółtko jajka  do posmarowania
-od 2 do 3  łyżek cukru
-cynamon
-1 łyżka mąki pszennej
-2 średnie jabłka
-1 łyżka rodzynek
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Nadzienie -Jabłka pokroić w drobną kostkę, wycisnąć do nich odrobinę soku z cytryny by jabłka nie ściemniały, dodać cukier, cynamon, rodzynki i mąkę. Wszystko wymieszać.
Następnie ciasto pokroić w większe kwadraty, brzegi posmarować żółtkiem, na środek nałożyć nadzienie, potem zamknąć na pół, po przekątnej, by wyszedł trójkąt i dociskać widelcem brzegi. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać lekko cukrem (można lukrem). Naciąć każde ciastko na wierzchu w trzech miejscach by mogło oddychać podczas pieczenia :)
Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 min., aż ciasto będzie chrupiące i lekko brązowe
Żółtka spowodują, że szybciej zrobią się brązowe na wierzchu.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 1 rożek 245 kcal

6 komentarzy:

  1. Właśnie skończyłam konsumować ,są naprawdę pyszne smakowaly nawet mojemu wybrednemu mężowi dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że tak smakowały :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To już wiem do czego jutro wykorzystać ciasto, które mam w lodówce ;) ale ja dam brzoskwinie z puszki, bo jabłek nie mam w tej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie odnośnie lukru ,lukier zamiast cukru to zrobić przed włożeniem do pieczenia,czy taki na zimno po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po upieczeniu, na lekko ostudzone rożki, ale lukier musi być jeszcze płynny, który po pewnym czasie stwardnieje :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie. A...a jeszcze połączone z jabłkami. PYCHOTA. Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń