29 czerwca 2015

Zupa krem ze szparagów

      Sezon na szparagi jeszcze trwa, dlatego zachęcam do zrobienia z nich zupy krem ze szparagów, która nie jednemu zasmakuje. Zupa jest idealnie gęsta, a jej smak jak dla mnie idealny :D Naprawdę polecam ją zrobić, nawet tym którzy nie lubią szparagów, po spróbowaniu na pewno zmienią zdanie! 


Składniki:

500g białych szparagów
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula

Duży ząbek  czosnku
200g jogurtu naturalnego
pieprz, sól
1litr bulionu warzywnego 
łyżka słonecznika do dekoracji



Wykonanie:

 Zagotowujemy 1l bulionu warzywnego. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, gotujemy ok. 15 minut. Szparagom obcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na małe kawałki, główki zostawiając osobno. Resztę wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż szparagi i ziemniaki będą mięciutkie. Zupę lekko studzimy, po czym miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Na patelni na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy osolone główki szparagów, aż będą lekko chrupkie. Dekorujemy nimi zupę i posypujemy słonecznikiem.

   SMACZNEGO!

kaloryczność: całość ok 550 kcal
1 talerz ok 180 kcal






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz