Mizeria jest podawana u mnie do obiadu. Idealna do młodych ziemniaków i mięsa :) Jest naprawdę pyszna, polecam ją wszystkim smakoszom ogórków ;P
Składniki:
-3 średnie ogórki szklarniowe
-śmietana 12% 380g
-sól i pieprz
-1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do miski i posolić, odstawić na co najmniej pół godziny, żeby puściły wodę.
Następnie dodać śmietanę, cukier i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziło.
Uwaga: trzeba sprawdzić, czy woda z ogórków nie jest gorzka, wtedy należy ją odlać i dopiero po tym dodać śmietanę.
Jeśli mizeria jest za gęsta można dodać trochę mleka.
Kaloryczność: 100g - 71 kcal
Robię podobnie i jest pyszna !!! :)
OdpowiedzUsuńchyba wiem co bedzie jutro na obiad;)
OdpowiedzUsuń