16 czerwca 2013

Mizeria



         Mizeria jest podawana u mnie do obiadu. Idealna do młodych ziemniaków i mięsa :) Jest naprawdę pyszna, polecam ją wszystkim smakoszom ogórków ;P

Składniki:
-3 średnie ogórki szklarniowe
-śmietana 12% 380g
-sól i pieprz
-1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
   Ogórki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do miski i posolić, odstawić na co najmniej pół godziny, żeby puściły wodę.

 Następnie dodać śmietanę, cukier i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziło.


Uwaga: trzeba sprawdzić, czy woda z ogórków nie jest gorzka, wtedy należy ją odlać i dopiero po tym dodać śmietanę. 
Jeśli mizeria jest za gęsta można dodać trochę mleka.
 
SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - 71 kcal 




2 komentarze: