29 czerwca 2013

Knedle z truskawkami



        Knedle z truskawkami to smaki mojego dzieciństwa, do tego posypane cukrem i bułką tartą :) Są bardzo łatwe w wykonaniu, przy czym bardzo dobre. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki na 36 sztuk
-2 szklanki mąki pszennej ok 280g + pół szklanki do podsypywania
-1 jajko
-650g ziemniaków
-36 średnich truskawek
-cukier
-bułka tarta i masło

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, rozgnieść kiedy są ciepłe. Połączyć z mąką, jajkiem i ugnieść, podsypywać gdy ciasto się za bardzo klei. Rozwałkować wałkiem ok 3mm grubości. Truskawki można połączyć z cukrem, ale nie trzeba. Z ciasta wykrawać szklanką koła, układać na każdym krążku truskawkę i formować kulki. Do wrzącej wody (*z łyżeczką oleju) wkładać knedle, gdy wypłyną liczyć ok 5 min i wyciągnąć.
Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą i chwilę smażyć. Polać nią knedle i posypać cukrem.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 1 knedel - ok 50 kcal (bez cukru i bułki tartej) 










1 komentarz:

  1. Wypróbowałam przepis,wyszły jak u babci Dzieki !

    OdpowiedzUsuń