11 maja 2013

Szarlotka pod chmurką, na kruchym cieście





        A oto jedno z moich ulubionych ciast, które znika u nas w mgnieniu oka :) Wszyscy je uwielbiają, nawet jeszcze gorące. Szarlotka jest pachnąca, nie rozpada się i na pewno wielu z Was zjadłaby ją z lodami :) Przepis był sprawdzony już bardzo wiele razy, więc na pewno Was nie zawiedzie. Zachęcam do zrobienia jej w domu, bo naprawdę warto! '') 

Składniki na ciasto kruche:
-600g mąki pszennej
-4 żółtka
-2/3(dwie trzecie) szklanki cukru
-1 kostka masła
-3-4 łyżki śmietany 18% (może być 12%)
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
-2 kg kwaśnych jabłek
-5 łyżek cukru
-4 białka
-czubata łyżka cukru pudru
-cynamon
*można dodać również 100-150g rodzynek

Sposób przyrządzenia:
CIASTO: Żółtka, cukier i śmietanę ubić. Przesiać mąkę (odłożyć 3-4 łyżki do podsypania)
dodać schłodzone masło. Posiekać masło z mąką, dodać ubite żółtka, wyrobić. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) Mniejszą część włożyć do zamrażarki, większą do lodówki.

NADZIENIE: Jabłko obrać, pokroić  w większą kostkę i pogotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cynamon.

Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować i rozłożyć na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszce. Ciastem wyłożyć także brzegi formy.
Na ciasto ułożyć ostudzone jabłka, wstawić do piekarnika na 20-25 min, w temp. 200 stopni ( z termoobiegiem)
Ubić białka z cukrem pudrem. Wyjąć ciasto po danym czasie z piekarnika, ułożyć na nim białka i zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Z powrotem włożyć całość do piekarnika na 15 min, ale włączając tylko górna grzałkę. Można jest już ciepłą, oraz z lodami ;)

Smacznego!

Kaloryczność: 100g - 225 kcal








9 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam szarlotki :) sama jeszcze nie robiłam, więc może wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rewelacyjna! Zrobiłam ją na niedzielę i już ciepła cała zniknęła :) polecam bo jest przepyszna, a to kruche ciasto cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotki!! Chyba wypróbuję,ta wygląda apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka dodana do ulubionych! Wyszła pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
    2. Już chyba wiem co zrobię na urodziny mojej córci w niedzielę :) a moja 4-latka jest jabłkożercą :)bardzo prosiłabym tylko o wymiary blaszki...

      Usuń
    3. Przepraszam, że wcześniej nie podałam, ale już podaję :) 24x29

      Usuń
    4. dziękuję :) i pozdrawiam

      Usuń
  5. jestem fanką szarlotek ;p a najbardziej tych na kruchym cieście. <3

    OdpowiedzUsuń