1 kwietnia 2013

Sernik Kakaowy ,,królewski''




        Przedstawiam Wam przepis na przepyszny sernik królewski, który u mnie gości od pokoleń. Jest bardzo kakaowy, wilgotny i nie można się oprzeć, by sięgnąć po kolejny kawałek, po prostu jest  idealny :). Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego '')

Składniki na ciasto kakaowe:
- 400g mąki pszennej
-1 kostka margaryny
-1 szklanka cukru
-2 łyżki śmietany 12%
-2 łyżki kakao
-proszek do pieczenia (15g)

Sposób przygotowania:
  Wszystko razem wymieszać i ugnieść (tak jak na makaron). Pokroić na dwie części i włożyć do lodówki, aż nieco stwardnieje.

Składniki na masę serową:
-1 kg sera
-200g margaryny
- 400g cukru pudru
-10 jaj ( białka na pianę)
-1 łyżka budyniu w proszku
-1 łyżka mąki pszennej
-1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:
  Osobno ubić białka na pianę. Osobno utrzeć żółtka, cukier puder i margarynę, następnie dodać ser i resztę składników. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać.
1 część kakaowego ciasta z lodówki zetrzeć na tarce, położyć masę serową i przykryć drugą częścią startego ciasta kakaowego. Piec na blaszce 25x33cm 55 min w temperaturze 180 stopni (w piekarniku z termoobiegiem).

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - 364 kcal







12 komentarzy:

  1. SERNICZEK WYSZEDŁ PALCE LIZAĆ.WSZYSTKIM GOŚCIOM SMAKOWAŁ,A PIEKŁAM GO PIERWSZY RAZ,DOKŁADNIE ROBIŁAM WEDŁUG PRZEPISU.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mmm...fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam podobny u znajomej i wszyscy się nim zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry sernik!! Przepis do ulubionych! Nawet dzieci niejadki się zajadały.Chyba tu będę częściej zaglądać ,czekam na nowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie? jakie ser dajesz do tego sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam twaróg śmietankowy President, ale można dać każdy ser w wiadereczku do sernika :)

      Usuń
  6. Cudowny ten sernik, ciasto żeby szybciej się zmroziło włożyłam do zamrażarki i trochę mi się twarde zrobiło bo za długo je trzymałam hehe ale na szczęście mi wyszedł, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. TEN SERNIK , RZECZYWISCIE NALEZY DO JEDNYCH Z LEPSZYCH SERNIKOW , ZRESZTA JA UWIELBIAM JE WSZYSTKIE I CIAGLE SZUKAM INTERESUJACYCH PRZEPISOW. TYLKO JEDNO PYTANIE , A CO Z ZOLTKAMI ? W PRZEPISIE SA BIALKA , KTORE IDA DO MASY SEROWEJ , A ZOLTKA ? DOMYSLAM SIE ZE DO CIASTA ? POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  9. OH , PRZEPRASZAM , GAPA ZE MNIE , JUZ SIE DOCZYTALAM , POZDRAWIAM RAZ JESZCZE !

    OdpowiedzUsuń