16 kwietnia 2013

Placek z brzoskwiniami, galaretką i masą brzoskwiniową



Przedstawiam Wam rewelacyjny przepis na placek z galaretką, brzoskwiniami oraz wyśmienitą masą brzoskwiniową, która jest puszysta i delikatna, po prostu rozpływa się w ustach ;) Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! :)

Składniki na biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki mąki (trzy czwarte)
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju (można bez)

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni

Składniki na masę brzoskwiniową:
-1 puszka brzoskwiń w syropie
-1 budyń śmietankowy
-30g żelatyny
-1 kotka masła 250g
-1 szklanka cukru pudru
-3 jajka

Dodatkowo:
-2 galaretki poziomkowe

Sposób przygotowania:
Do większej puszki brzoskwiń (do syropu) brzoskwinie należy wcześniej wyjąć, dodać tyle wody, żeby było 0,5litra. Ugotować w tym budyń śmietankowy. Do budyniu dodać 30 g rozpuszczonej  żelatyny. Utrzeć masło z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Do utartej masy dodawać tężejący budyń, na koniec ubitą pianę z białek.
Biszkopt przekroić na dwie części, na płasko. Kolejno na blachę położyć biszkopt, masę, biszkopt, masę i brzoskwinie. Zalać 2 galaretkami poziomkowymi. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała. 

SMACZNEGO!  


Kaloryczność: 1 porcja ok 315 kcal ------- 100g - ok 235 kcal



8 komentarzy:

  1. Pyszny placek,po raz pierwszy udał mi się przepis z internetu, po przekrojeniu biszkoptu nie miałam takich ciemnych lini oddzielających masę a biszkopt.Przepis polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cieszę, że smakował :) a linie takie ciemne mi wyszły bo piekłam na dwa razy większej blasze i przekroiłam go potem na pół, a resztę robiłam w normalnej formie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten placek.Wyszedł pyszny.Inaczej wykończyłam. Nie przekrawałam biszkoptu,bo miałam cieńszy (upiekłam biszkopt z 3 jajek) ,wiec całą masę dałam na biszkopt w jednej warstwie.na to galaretkę Też ładnie wyglądało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek pycha Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 1/3 szklanki, żeby tylko napęczniała, a potem lekko podgrzać na ogniu do całkowitego rozpuszczenia :)

      Usuń
  6. Krem przepyszny rodzina zachwycona, od niedawna zaczęłam piec wiec większość ciast to mój debiut a tutaj rodzina zjadła całą blachę w jeden dzień ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło jest mi czytać takie komentarze, cieszę się bardzo, że wszystkim smakował :) Pozdrawiam!

      Usuń