15 czerwca 2014

Meksykany w sosie pomidorowym


      Meksykany to inaczej gołąbki meksykańskie (bez zawijania). Są bardzo dobre, łatwe w przygotowaniu i sycące, idealnie pasują do ziemniaków. Wszystkim domownikom smakowały :) Zachęcam do wypróbowania ich z sosem pomidorowym!

Składniki na 14 dużych meksykanów:
-500g mięsa mielonego wieprzowego
-100g ryżu suchego
- ok 420g kapusty białej
-1 jajko
-1/2 szklanki bułki tartej + trochę do obtoczenia
-przyprawa kebab-gyros
-3  małe ząbki czosnku
-olej do smażenie

Sos:
-4 łyżki ketchupu pikantnego lub koncentrat pomidorowy
-woda
-ząbek czosnku
-2 łyżki mąki

1.Ryż ugotować. 
2.Kapustę pokroić na małe kawałki i sparzyć wrzącą wodą, żeby była bardziej miękka.

3.Mielone wymieszać z przyprawą, czosnkiem i bułką tartą.
4.Mielone połączyć z ryżem i kapustą, dodając na końcu jajko.
5.Formować średniej wielkości kotlety i obtoczyć w bułce tartej.

6.Smażyć na małym ogniu, aż do zrumienienia.
7.Wodę rozrobić z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
8.Usmażone meksykany przełożyć do żaroodpornego naczynia, a wodę z ketchupem wlać na patelnię z olejem, gdzie wcześniej były smażone meksykany.
9.Sos zagęścić dwoma łyżkami mąki z wodą, polać nim meksykany.
10.Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok 20 min.

SMACZNEGO!

kaloryczność z sosem: 1 sztuka- ok 205 kcal
                                         całość ok 2850 kcal







3 komentarze:

  1. I tu mnie masz ! - mogę takie na śniadanie ,obiad i kolację - PYCHAAAAAAAAAAA!

    OdpowiedzUsuń
  2. I tu mnie masz ! - mogę takie na śniadanie ,obiad i kolację - PYCHAAAAAAAAAAA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia!!
    Aż się chce jeść!! Bardzo dobry opis .Wypróbuję napewno

    OdpowiedzUsuń