22 czerwca 2014

Czekoladowe muffinki z fasoli

      Muffinki z fasolą, które musicie spróbować :) W przepisie nie mąki, ani białego cukru, przez co są zdrowsze. Dość słodkie, wilgotne, miodowe...mają specyficzny smak. Mi bardzo smakowały, podałam je mojej rodzinie, nie mówiąc z czego je zrobiłam, byli zaskoczeni kiedy powiedziałam że są z fasoli :) Polecam również przełożone dżemem! Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócę, eksperymentując, dojąc otręby, lub pokrojonego banana ;)

Składniki na 9 małych muffinek:
-230-250g fasoli czerwonej konserwowej ( 1 puszka)
-20g kakao
-110g miodu
-2 jaja
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta mielonego imbiru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3/4)


Fasolę odcedzić, przepłukać. W blenderze zmiksować fasolę z jajkami. Do masy dodać kakao, miód, proszek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek, ponieważ w papierowych mogą się przyklejać. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 190 stopni na 25min.


kaloryczność: 100g - ok 213 kcal
1 muffinka - ok 80 kcal
całość: 720  kcal


7 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! Robiłam kiedyś ciasto z fasoli i było bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdjęcia!! Zrobiłem według przepisu ale lekko polukrowałem!!! Wszystkim smakowały!!! A najlepsza była reakcja jak powiedziałem ,ze są z fasoli! Polecam przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Udały się ! A jestem antytalent do pieczenia! Było pełne zaskoczenie,!

    OdpowiedzUsuń
  4. W życiu bym nie powiedziała ,że to z fasoli .Wyglądają super !

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedługo spróbuję. :3 A można same żółtka albo 1 jajko? I mniej miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednym jajkiem, lub samymi żółtkami nie próbowałam, ale myślę, że można, co do miodu nie dawałabym mniej, bo mogą być mało słodkie, pierwszy raz jak je robiłam to właśnie z mniejszą ilością i były jak dla mnie za gorzkie. Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  6. Dzisiaj zrobiłam je z otrębami! Pyszne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń