25 maja 2014

Płatki ryżowe z musem truskawkowym

      Niedawno pierwszy raz spróbowałam płatków ryżowych, które bardzo mi zasmakowały! Łączyłam je już z jabłkiem, rodzynkami, a teraz z truskawkami i przyznam, że tak pysznego deseru dawno nie jadłam! To połączenie jest idealne, szczerze polecam :)

Składniki na płatki:
-50g płatków ryżowych
-200ml mleka
-50ml wody
-cukier do smaku
Do musu ok 250g truskawek + trochę cukru, jeśli truskawki są mało słodkie

Mleko z wodą zagotować, wsypać płatki cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pod konie dodać cukier  i chwilę podgrzewać. Wyłożyć do miseczki.
Truskawki zblendować (kilka zostawić do położenia na wierzch) i wyłożyć na płatki. Można jeść zarówno na ciepło jak schłodzony.

SMACZNEGO!

3 komentarze: