Składniki na 9 małych muffinek:
-230-250g fasoli czerwonej konserwowej ( 1 puszka)
-20g kakao
-110g miodu
-2 jaja
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta mielonego imbiru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3/4)
Fasolę odcedzić, przepłukać. W blenderze zmiksować fasolę z jajkami. Do masy dodać kakao, miód, proszek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek, ponieważ w papierowych mogą się przyklejać. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 190 stopni na 25min.
kaloryczność: 100g - ok 213 kcal
1 muffinka - ok 80 kcal
całość: 720 kcal
Wyglądają cudownie! Robiłam kiedyś ciasto z fasoli i było bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia!! Zrobiłem według przepisu ale lekko polukrowałem!!! Wszystkim smakowały!!! A najlepsza była reakcja jak powiedziałem ,ze są z fasoli! Polecam przepis !!
OdpowiedzUsuńUdały się ! A jestem antytalent do pieczenia! Było pełne zaskoczenie,!
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie powiedziała ,że to z fasoli .Wyglądają super !
OdpowiedzUsuńNiedługo spróbuję. :3 A można same żółtka albo 1 jajko? I mniej miodu?
OdpowiedzUsuńZ jednym jajkiem, lub samymi żółtkami nie próbowałam, ale myślę, że można, co do miodu nie dawałabym mniej, bo mogą być mało słodkie, pierwszy raz jak je robiłam to właśnie z mniejszą ilością i były jak dla mnie za gorzkie. Pozdrawiam! ;)
UsuńDzisiaj zrobiłam je z otrębami! Pyszne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuń