7 czerwca 2013

Babka łaciata ,,zebra''



      Zebra jest jednym z najlepszych placków jakie jadłam :) Puszysta, wilgotna, pachnąca i smaczna, ale i sycąca. Bardzo łatwa w przygotowaniu, zachęcam do wypróbowania! :))

Składniki:
-5 jaj
-3 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka wody
-1 szklanka oleju/oliwy
-18g proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-1,5 szklanki cukru

 Sposób przygotowania:
Jaja i cukier ubić jak na biszkopt, dodać 2,5 szklanki mąki razem z proszkiem, wymieszać, dodawać po trochu wody, potem olej. Podzielić ciasto na 2 połowy. Do I ciasta dodać 0,5 szklanki mąki, do II kakao. Kłaść po łyżce na przemian, raz białe, raz ciemne ciasto w środek formy. Piec 1 godz. w 180 stopniach.

SMACZNEGO!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pokroiłam i posmakowałam.Wyszła pyszna,ale nie wyszły mi takie ładne paski.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!uwielbiam!pieknie ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń