Składniki na ciasto kruche:
-600g mąki pszennej
-4 żółtka
-2/3(dwie trzecie) szklanki cukru
-1 kostka masła
-3-4 łyżki śmietany 18% (może być 12%)
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
-2 kg kwaśnych jabłek
-5 łyżek cukru
-4 białka
-czubata łyżka cukru pudru
-cynamon
*można dodać również 100-150g rodzynek
Sposób przyrządzenia:
CIASTO: Żółtka, cukier i śmietanę ubić. Przesiać mąkę (odłożyć 3-4 łyżki do podsypania)
dodać schłodzone masło. Posiekać masło z mąką, dodać ubite żółtka, wyrobić. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) Mniejszą część włożyć do zamrażarki, większą do lodówki.
NADZIENIE: Jabłko obrać, pokroić w większą kostkę i pogotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cynamon.
Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować i rozłożyć na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszce. Ciastem wyłożyć także brzegi formy.
Na ciasto ułożyć ostudzone jabłka, wstawić do piekarnika na 20-25 min, w temp. 200 stopni ( z termoobiegiem)
Ubić białka z cukrem pudrem. Wyjąć ciasto po danym czasie z piekarnika, ułożyć na nim białka i zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Z powrotem włożyć całość do piekarnika na 15 min, ale włączając tylko górna grzałkę. Można jest już ciepłą, oraz z lodami ;)
Smacznego!
Kaloryczność: 100g - 225 kcal
Mmm, uwielbiam szarlotki :) sama jeszcze nie robiłam, więc może wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna! Zrobiłam ją na niedzielę i już ciepła cała zniknęła :) polecam bo jest przepyszna, a to kruche ciasto cudowne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki!! Chyba wypróbuję,ta wygląda apetycznie!!
OdpowiedzUsuńSzarlotka dodana do ulubionych! Wyszła pyszna.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i życzę smacznego :)
UsuńJuż chyba wiem co zrobię na urodziny mojej córci w niedzielę :) a moja 4-latka jest jabłkożercą :)bardzo prosiłabym tylko o wymiary blaszki...
UsuńPrzepraszam, że wcześniej nie podałam, ale już podaję :) 24x29
Usuńdziękuję :) i pozdrawiam
Usuńjestem fanką szarlotek ;p a najbardziej tych na kruchym cieście. <3
OdpowiedzUsuń