12 grudnia 2014

Pierniczki korzenne


             Pierniczki korzenne, które uwielbiam! Od teraz moje ulubione. W smaku przypominają korzenne serca, które jadłam będąc dzieckiem. Podczas pieczenia w całym domu pięknie i świątecznie pachniało ;) Polecam udekorować je lukrem, ponieważ idealnie on do nich pasuje! Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/pepparkakor tylko zamiast melasy, dałam miód ;)

Składniki: (ok 150 pierniczków)
-375g mąki pszennej
-1 jajo
-150 miodu
-110g masła
-100g cukru pudru
-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki zmielonych goździków
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 i 1/2 zmielonego imbiru

Przygotowanie:
Masło, cukier i miód podgrzać do rozpuszczenia się składników, odstawić na ok 30 min.Przesianą mąkę z przyprawami, solą  i proszkiem do pieczenia wsypać do miski, utworzyć wgłębienie i wlać w nie ostudzone wcześniej masło z cukrem i miodem, oraz jajko. Wszystko dokładnie ugnieść, lub wyrobić mikserem, ponieważ ciasto się bardzo klei (ja sobie poradziłam ręcznie ;)). Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godz. Odkrawać po kawałku, rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką  i wycinać kształty, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, ponieważ można mieć problem z przełożeniem. Piec ok 7-10 min w 170 stopniach.

Kaloryczność: całość ok 3230 kcal 
                          100g - 479 kcal
                          1 średni pierniczek bez lukru ok 22 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz