Składniki: (ok 150 pierniczków)
-375g mąki pszennej
-1 jajo
-150 miodu
-110g masła
-100g cukru pudru
-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki zmielonych goździków
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 i 1/2 zmielonego imbiru
Przygotowanie:
Masło, cukier i miód podgrzać do rozpuszczenia się składników, odstawić na ok 30 min.Przesianą mąkę z przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia wsypać do miski, utworzyć wgłębienie i wlać w nie ostudzone wcześniej masło z cukrem i miodem, oraz jajko. Wszystko dokładnie ugnieść, lub wyrobić mikserem, ponieważ ciasto się bardzo klei (ja sobie poradziłam ręcznie ;)). Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godz. Odkrawać po kawałku, rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką i wycinać kształty, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, ponieważ można mieć problem z przełożeniem. Piec ok 7-10 min w 170 stopniach.
Kaloryczność: całość ok 3230 kcal
100g - 479 kcal
1 średni pierniczek bez lukru ok 22 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz