24 sierpnia 2013

Makowiec z jabłkami



































          Dawno nie robiłam makowca z jabłkami, który u mnie w rodzinie jest od kiedy pamiętam. Jest jednym z moich ulubionych placków jakie jadłam. Jabłka nadają mu wilgotności, a polewa charakteru :)...Idealny nawet w ten sam dzień po upieczeniu. Na pewno przypadnie Wam do gustu, bo jest rewelacyjny!

Składniki:
-300g maku
-500g jabłek
-100g kaszy manny
-450g cukru
-8 jaj
-mały proszek do pieczenia
-250g margaryny

POLEWA:
-90g cukru pudru
-50g margaryny
-30g kakao

Przygotowanie:
Mak sparzyć i zmielić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka i mak na przemian. Dodać utarte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i {ubite białka (ale mieszać łyżką)}. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy ok 25x30cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60min. ( BEZ TERMOOBIEGU) Natomiast na 55min. w 175 stopniach ( Z TERMOOBIEGIEM) Gdy ciasto lekko ostygnie, polać polewą.

Polewa:
W garnuszku rozgrzać margarynę, dodać kakao i cukier. Wymieszać.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - 339kcal

 




6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie, aż czuję smak makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę go zrobić, bo mam straszną ochotę na makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam i jest pyszny!! Zdjęcia są faktycznie bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten makowiec jest najlepszy jaki jadlam! Wilgotny, aromatyczny, a ta polewa naprawdę pasuje i napewno użyje ją do innych ciast, polecam! U mnie zniknął w jeden dzień ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz bardzo ładnego bloga, a przepisy na prawdę ciekawe :) zrobiłam już dwa Twoje przepisy i jestem zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń