Dawno nie robiłam makowca z jabłkami, który u mnie w rodzinie jest od kiedy pamiętam. Jest jednym z moich ulubionych placków jakie jadłam. Jabłka nadają mu wilgotności, a polewa charakteru :)...Idealny nawet w ten sam dzień po upieczeniu. Na pewno przypadnie Wam do gustu, bo jest rewelacyjny!
Składniki:
-300g maku
-500g jabłek
-100g kaszy manny
-450g cukru
-8 jaj
-mały proszek do pieczenia
-250g margaryny
POLEWA:
-90g cukru pudru
-50g margaryny
-30g kakao
Przygotowanie:
Mak sparzyć i zmielić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka i mak na przemian. Dodać utarte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i {ubite białka (ale mieszać łyżką)}. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy ok 25x30cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60min. ( BEZ TERMOOBIEGU) Natomiast na 55min. w 175 stopniach ( Z TERMOOBIEGIEM) Gdy ciasto lekko ostygnie, polać polewą.
Polewa:
W garnuszku rozgrzać margarynę, dodać kakao i cukier. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Kaloryczność: 100g - 339kcal
Piękne zdjęcie, aż czuję smak makowca :)
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić, bo mam straszną ochotę na makowca :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jest pyszny!! Zdjęcia są faktycznie bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń*bea5: dziękuję bardzo :)
UsuńTen makowiec jest najlepszy jaki jadlam! Wilgotny, aromatyczny, a ta polewa naprawdę pasuje i napewno użyje ją do innych ciast, polecam! U mnie zniknął w jeden dzień ;p
OdpowiedzUsuńMasz bardzo ładnego bloga, a przepisy na prawdę ciekawe :) zrobiłam już dwa Twoje przepisy i jestem zadowolona :)
OdpowiedzUsuń