Składniki:
500g białych szparagów
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
Duży ząbek czosnku
200g jogurtu naturalnego
pieprz, sól
1litr bulionu warzywnego
łyżka słonecznika do dekoracji
Wykonanie:
Zagotowujemy 1l bulionu warzywnego. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości
oliwy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do bulionu dodajemy obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, gotujemy ok. 15 minut. Szparagom obcinamy
zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na małe kawałki, główki zostawiając
osobno. Resztę wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem ok.
20 minut, aż szparagi i ziemniaki będą mięciutkie. Zupę lekko studzimy, po czym
miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy
jogurt naturalny i
mieszamy. Na patelni na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy osolone główki
szparagów, aż będą lekko chrupkie. Dekorujemy nimi zupę i posypujemy
słonecznikiem.
SMACZNEGO!
kaloryczność: całość ok 550 kcal
1 talerz ok 180 kcal