20 grudnia 2014

Makowiec na kruchym cieście


 
      Makowiec, który wyszedł nam przepyszny! Piszę nam, bo robiłam go z mamą, połączyłyśmy przepis mojej mamy na kruche ciasto, z masą makową, którą ja wybrałam :) Właśnie o taki efekt nam chodziło, ciasto jest kruche, idealnie słodkie, a masa ani za gorzka, ani za mocno słodka, oraz jest wilgotna, na czym mi bardzo zależało. Polecam na Święta!  ;) 

Składniki na ciasto kruche:
-600g mąki pszennej
-4 żółtka
-2/3(dwie trzecie) szklanki cukru
-1 kostka masła
-3-4 łyżki śmietany 18% (może być 12%)
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przyrządzenia:
Żółtka, cukier i śmietanę ubić. Przesiać mąkę (odłożyć 3-4 łyżki do podsypania)
dodać schłodzone masło. Posiekać masło z mąką, dodać ubite żółtka, wyrobić. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) włożyć do lodówki.


Składniki na masę:
-550g maku
-135g masła
-80g-100g zmielonych orzechów
-310g miodu
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3-4 łyżki oleju
-2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Przygotowanie:
Mak ugotować w mleku przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru mleka  i wystudzić Następnie zmielić trzykrotnie, lub dwukrotnie.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, miód, olej, orzechy, ekstrakt i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.


 Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować i rozłożyć na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszce o wymiarach 25x35cm . Ciastem wyłożyć także brzegi formy. Na ciasto ułożyć masę makową, drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które trzeba ułożyć na masę jak na zdjęciu. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 175ºC przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.
 Smacznego :)

Kaloryczność: 100g - 446 kcal  
                          całość ok 10230 kcal




12 grudnia 2014

Pierniczki korzenne


             Pierniczki korzenne, które uwielbiam! Od teraz moje ulubione. W smaku przypominają korzenne serca, które jadłam będąc dzieckiem. Podczas pieczenia w całym domu pięknie i świątecznie pachniało ;) Polecam udekorować je lukrem, ponieważ idealnie on do nich pasuje! Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/pepparkakor tylko zamiast melasy, dałam miód ;)

Składniki: (ok 150 pierniczków)
-375g mąki pszennej
-1 jajo
-150 miodu
-110g masła
-100g cukru pudru
-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki zmielonych goździków
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 i 1/2 zmielonego imbiru

Przygotowanie:
Masło, cukier i miód podgrzać do rozpuszczenia się składników, odstawić na ok 30 min.Przesianą mąkę z przyprawami, solą  i proszkiem do pieczenia wsypać do miski, utworzyć wgłębienie i wlać w nie ostudzone wcześniej masło z cukrem i miodem, oraz jajko. Wszystko dokładnie ugnieść, lub wyrobić mikserem, ponieważ ciasto się bardzo klei (ja sobie poradziłam ręcznie ;)). Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godz. Odkrawać po kawałku, rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką  i wycinać kształty, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, ponieważ można mieć problem z przełożeniem. Piec ok 7-10 min w 170 stopniach.

Kaloryczność: całość ok 3230 kcal 
                          100g - 479 kcal
                          1 średni pierniczek bez lukru ok 22 kcal