13 lutego 2014

Piersi z kurczaka w galarecie


        Bardzo lubię kurczaka w galarecie z warzywami, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, z którego korzystałam. Wykonanie jest bardzo proste, można również zrobić takie galaretki z jakąś rybą, ja osobiście preferuję łososia lub dorsza :)

Składniki: (mi wyszło 7 porcji)
-2 piersi z kurczaka
-włoszczyzna
-1/2 puszki kukurydzy
-1/2 puszki groszku
-20g żelatyny (na 1 litr)
-liść laurowy
-sól i pieprz ( lub 2 kostki rosołowe)
* można dodać jeszcze do każdej porcji po połówce jajka na twardo


Kurczaka wrzucić do 1 litra gorącej wody z przyprawami ( lub kostkami ros,) gotować ok 15 min. na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dodać marchew i pietruszkę-gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć kurczaka i warzywa, odcedzić, a potem do wrzącego wywaru dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kurczaka pokroić w drobniejsze kawałki, pietruszkę i marchewkę w kostkę. Do pojemniczków lub szklanek nałożyć pokrojone piersi z kurczaka, a na nie warzywa (groszek, marchew, kukurydzę, pietruszkę).
Kiedy wywar ostygnie, zalać pojemniczki i wstawić do lodówki by stężały.

SMACZNEGO!
 kaloryczność 1 galat- ok 85 kcal
                    całość ok 600 kcal

11 lutego 2014

Sałatka brokułowa


      Dawno nie robiłam żadnych sałatek, więc musiałam jakąś przyrządzić. Uwielbiam brokuły i nie rozumiem dlaczego większość osób za nimi nie przepada ;p Z resztą tak samo z brukselką, ją także uwielbiam :) Tą sałatkę robiłam po raz pierwszy i jestem pod wrażeniem, ponieważ jest przepyszna! Wszystko razem świetnie pasuje i mi bardzo smakuje. Polecam ją wszystkim, nawet tym co nie przepadają za brokułami, może wtedy zmienicie zdanie :) 

Składniki:
-1 brokuł
-puszka kukurydzy (u mnie 285g)
-1 papryka czerwona
-szynka z kuczaka 250g
-4 jajka ugotowane na twardo
\
Sos czosnkowy
-2 płaskie łyżki majonezu
-2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można więcej)
-2 ząbki czosnku wyciśniętego
-sól i pieprz
(wszystko połączyć)

Przygotowanie:
Brokuły podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i brokuły. Dodać sos czosnkowy, doprawić do smaku i wymieszać.

SMACZNEGO!

kaloryczność 100g - ok 81 kcal
                                po wymieszaniu...
                                            


7 lutego 2014

Ciasteczka cytrynowe


      Nigdy wcześniej nie piekłam tych ciasteczek, ale coś mnie kusiło, żeby je zrobić i się nie zawiodłam! Kiedy spróbowałam pierwszą sztukę, byłam w siódmym niebie ;) Ciasteczka są kruche z zewnątrz, lekko wilgotne w środku, oraz słodziutkie, a odrobina soli dodała im taki fajny oryginalny smaczek ;p do tego bardzo czuć cytrynę na czym mi zależało, bo w końcu to cytrynowe ciasteczka ;p Mojej rodzinie bardzo smakują i proszą o dokładkę z czego jestem szczęśliwa. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Na prawdę polecam!

Składniki na ok 45 ciasteczek:
-185g mąki pszennej
- 3 żółtka
-110g masła
-100g cukru
-skórka starta z 1 dużej cytryny
-płaska łyżeczka aromatu cytrynowego
-2g soli

Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem, dodać cukier i skórkę cytrynową oraz sól, potem dodać żołtka z aromatem. Na koniec wsypać mąkę. Formować małe kulki wielkości łyżeczki lekko spłaszczone,ale nie za bardzo. Piec ok 20 min, w temp. 175 stopniach, aż będą lekko rumiane. Ostudzić. Mi wyszło dokładnie 48 sztuk.                    
*można również do ciasta dodać rodzynki lub żurawinę :)

 SMACZNEGO!

 kaloryczność: 1 ciasteczko ok 42 kcal
                     całe ciasto 2060 kcal

Liebster Blog award



Dziękuję Ci bardzo za nominację http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,339991793,title,Liebster-Blog-award,index.html :)

Jestem niezmiernie szczęśliwa z tej nominacji!!! Miło, że ktoś docenił to co robię....a piekę z przyjemnością :) Tak więc jak piszesz "gotujmy i cieszmy się tym na całego" to trafne słowa :)
Pozdrawiam i również życzę samych sukcesów!

A oto moje odpowiedzi:
1.Kiedy gotujesz najchętniej?
Najchętniej, kiedy mam czas wolny i nie martwię się niczym, zajmuję wtedy kuchnię i piekę z nadzieją, że wszystkim będzie smakować :) Lub jak goście przychodzą i słyszę od nich miłe słowa o moich daniach :)

2. Co wygrywa w Twoim "rankingu smaku": słodycze, czy mięsa?
Chyba słodycze, gdyż bardzo lubię piec :) Ale mięsa, również bardzo lubię, ogólnie to wolę sobie zjeść coś zdrowego typu jakieś mięso, warzywa, owoce, a potem dopiero coś słodkiego.

3. Jakie mięso najbardziej uszczęśliwi Twoje podniebienie: wołowina, wieprzowina, czy drób?
Najbardziej lubię drób, gdyż najczęściej to mięso wykorzystuję do moich dań. Ale fanką wołowiny również jestem, tylko ją już rzadziej przyrządzam. A za wieprzowiną nie przepadam, no chyba że w formie jakiś roladek, ale też nie za bardzo.

4. Jakie jest Twoje ulubione danie ze wskazanego powyżej gatunku mięsa?
 Tak więc wskazałam drób :) najbardziej lubię z niego przyrządzać pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym, które idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami i buraczkami. Bardzo lubię także roladki drobiowe ze szpinakiem i serem w środku.

5. Preferujesz kuchnię tradycyjną, czy wolisz nowatorskie, odważne łączenie składników i smaków?
 Hmm...tutaj odpowiem, że lubię czasami poeksperymentować i poznawać nowe łączenie smaków, zazwyczaj jest miłe zaskoczenie :) Jednak tradycyjna kuchnia jest bezpieczniejsza i bardzo smaczna.


 6. Kto jest Twoim kulinarnym guru?
Trudno wskazać faworyta, ale bardzo lubię Gordona Ramsaya i Nigellę Lawson, oraz Michela Morana i Annę Starmach i ich programy ;

7. Co ostatnio Cię najbardziej kulinarnie zaskoczyło, zadziwiło? Może jakieś nietypowe, a jednak udane połączenie składników, przypraw, może jakaś kulinarna ciekawostka?

Ostatnio nic szczególnie mnie nie zaskoczyło, ale mogę podać ciekawostkę ( Jeśli chcemy żeby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny)

8. Jaki film o tematyce kulinarnej zrobił na Tobie wrażenie i możesz go polecić?
Film  niestety nie wiem, ale serial to bardzo lubię "Przepis na życie", który niestety się już skończył. 


9. Z jaką częstotliwością publikujesz swoje przepisy na blogu?
To zależy ile mam czasu wolnego, gdy mam go więcej to częściej, ostatnio niestety miałam go trochę mniej...czasem tylko 2 razy w miesiącu a czasem 5 razy...naprawdę to zależy :)

10. Czy negatywne komentarze na blogu działają na Ciebie demotywująco?
 Absolutnie nie, ale tak na prawdę moje przepisy są wszystkie sprawdzone, więc jak komuś coś nie wyjdzie to staram się mu pomóc co zrobił nie tak, jeśli tylko chce.


11. Dobre zdjęcie potrawy to gra światła, ładnych naczyń i dodatków, a także..........?
 A także zabawa i radość, którą daje mi pieczenie i robienie kulinarnych zdjęć :)


Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłam moimi odpowiedziami ;) Pozdrawiam!!!

A oto blogi, które ja z przyjemnością nominuję do wyróżnienia:

 http://kuchnianawzgorzu.pl/

 http://www.ninawkuchni.pl/

 http://ala-piecze.blogspot.com/

http://www.smaczniutkie.pl/

http://zielonystolik.blogspot.com/

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/html

http://www.skarbnica-smakow.blogspot.com/

http://kuchniaidom.pl/
http://przykubkukawy.blox.pl/html

http://kuchnianatki.blogspot.com/

 http://www.pychaciasta.bloog.pl/

A oto moje pytania do Was, mam nadzieję, że niedługo na nie odpiszecie, ponieważ jestem bardzo ciekawa Waszych odpowiedzi :) Linki do nich, proszę wpisywać w komentarz do tego posta, życzę miłej zabawy:

1.Co lubicie bardziej, przyrządzać coś na słodko czy na słono?
2.Czy gotowanie sprawia Wam przyjemność?
3.Jaki deser jest Waszym ulubionym?
4.Czy wolicie gotować sami, czy wspólnie z jakąś osobą?
5.Czy macie jakiś ulubiony produkt spożywczy, który najczęściej wykorzystujecie w swojej kuchni?
6.Na co stawiacie w kuchni, na smak, czy na wygląd potrawy?
7.Kiedy zaczęliście swoją kulinarną przygodę?
8.Jaki owoc najbardziej lubicie i co z niego najchętniej przyrządzacie?
9.Wolicie łagodne potrawy, czy bardziej na ostro?
10. Co chcielibyście jeszcze spróbować, czego jeszcze nigdy nie jedliście?
11.Wasze pierwsze samodzielne danie...

Jeszcze raz dziękuję za nominację i zapraszam do zabawy! :)










5 lutego 2014

Babka piaskowa-puszysta




         Przepraszam, że tak długo nie wstawiałam żadnych przepisów, ale ostatnio bardzo mało piekłam. Postanowiłam więc, że upiekę babkę, która jest bardzo piaskowa, bo mój tata koniecznie chciał taką typowo piaskową ;p I wyszła rewelacyjna! lekka, puszysta i mięciutka, wszyscy domownicy się nią zajadali :) Polecam gorącą ten przepis...

Składniki:
-200 g masła
-300 g mąki ziemniaczanej
-230 g cukru
-5 jaj
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat (u mnie śmietankowy )

Przygotowanie:
Jajka ubijać kilka minut, aż zrobi się taka puszysta konsystencja. Stopniowo dodawać cukier, następnie mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia), a na końcu roztopione masło (jeszcze wrzące) i aromat. (pod koniec miksować tylko do połączenia składników, nie za długo).
Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Piec 55-60 min. w temp. 160 stopni (z tego drugie 30 min w 170 stopniach). Kiedy ciasto będzie gotowe, studzić kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

Kaloryczność 100g - ok 465 kcal