30 listopada 2013

Sernik pod kokosową chmurką



             Kto nie lubi serników? Hmmm... ja a na pewno należę do tych co je uwielbiają :) Ten sernik jest po prostu idealny, puszysty, słodki, rozpływający się w ustach! I ta nuta kokosu na wierzchu, stwarza go perfekcyjnym, polecam, na pewno się nie zawiedziecie ;) 

Składniki na ciasto kruche:
-200g margaryny
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 żółtek ( białka wstawić do lodówki, bo będą potrzebne na wierzch)
 -3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Składniki na masę serową:
-1kg twarogu mielonego do sernika
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-wiórki kokosowe

Wykonanie:
Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko. Konsystencja  masy powinna być rzadka. Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć na blaszkę ok 25x35cm wysmarowaną tłuszczem tak, okleić brzegi, podziurkować widelcem ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjąć i wylać na nie masę serową i piec jeszcze 30-35 min. W tym czasie z białek ubić pianę, dodać 1/2 szklanki cukru. Wyjąć ciasto, równomiernie rozprowadzić pianę, posypać wiórkami i piec jeszcze 10 min,

SMACZNEGO!

kaloryczność 100g - ok. 314 kcal



16 listopada 2013

Wuzetka


   Na pewno wielu z Was lubi wuzetkę :) Świetnie nadaje się do popołudniowej kawy, czy herbaty, jest pyszna, a polewa na prawdę dobrana :) Polecam!

Składniki na biszkopt:
-300g cukru
-225g mąki
-50g kakao
-1 mały proszek do pieczenia
-3 jaja
-pół szklanki mleka
-aromat (rumowy)

Przygotowanie:
Margarynę, cukier i jaja utrzeć na masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać stopniowo mleko i aromat. Piec w temp. 170 stopni ok 30 min. Blacha 25x30 cm

Składniki na masę:
-2 kostki masła (ok 500g)
-8 łyżek cukru pudru
-2 jogurty grackie ( razem ok 360g)

Wszystkie składniki utrzeć na masę. Biszkopt przekroić wzdłuż, poziomo, na pierwszą część nałożyć masę i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki.

Składniki na polewę:
-pół szklanki cukru pudru
-pół kostki margaryny (125g)
2 łyżki mleka
-2 łyżki kakao

Margarynę rozpuścić, dodać kakao i mleko. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, lekko przestudzić. Nałożyć na ciasto.

SMACZNEGO!

kaloryczność 100g - ok 370 kcal




Granola

       
           Przedstawiam Wam pyszną granolę, która idealnie pasuje na śniadanie, bądź jako przekąska :) Uwielbiam ją z jogurtem naturalnym, lub z mlekiem, albo taką na sucho, polecam ! 

Składniki:
-250g płatki owsiane
-50g-100g pestek dyni
-100g łuskanego słonecznika
-100g orzechy laskowe
-100g rodzynek lub mniej jak kto lubi ;)
-170g płynnego miodu
-cukier wanilinowy

Przygotowanie:
 Orzechy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek wymieszać na blaszce z miodem ( najlepiej rękoma). Wstawić do rozgrzanego piekarnika 130 stopni na ok 25 min, aż ściemnieje. W czasie pieczenia, co jakiś czas należy zamieszać. Po wyjęciu z piekarnika, mieszać przez cały czas, aż nie ostygnie, ponieważ składniki zaczną się sklejać, ale po jakimś czasie zaczną być suche. Dodać rodzynki i całość włożyć do szczelnego pojemnika. Taką granolę można przechowywać nawet kilka tygodni.

SMACZNEGO!


kaloryczność 100g - ok 445 kcal