19 września 2013

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i malinami


 
      Bardzo lubię wypieki na kruchym spodzie, dlatego zrobiłam babeczki, które idealnie łączą się z kremem z białej czekolady <3 i na to maliny, pycha :) Polecam bardzo ten przepis, bo na prawdę jest rewelacyjny! Babeczki są słodkie, kruche, idealnie nadające się na przyjęcie, czy tak do kawy :) Zachęcam do zrobienia podwójnej porcji...

Składniki: na kruche ciasto (7 babeczek)
-110g mąki pszennej
-60g zimnego masła
-1 plaska łyżka cukru pudru
-1 małe żółtko

Składniki: na krem
-1 tabliczka białej czekolady 100g
-85 ml śmietanki 30%
- (maliny)

Przygotowanie:
Mąkę, masło, żółtko i cukier puder ugnieść rękoma. Uformować kulę i chłodzić w lodówce, w folii spożywczej.
Rozwałkować ciasto i wykrawać koła. Wylepić nimi blaszkę do muffinek, a na spodach ciasto nakłuć widelcem, piec w temp. 180 stopni ok 20 min.Gotowe ciasto wystudzić.
Śmietankę zagotować, odstawić z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, co jakiś czas mieszając, aż się rozpuści. Przelać do miseczki i schować do lodówki, aż się schłodzi, ok 2h.
Po tym czasie ubić na sztywną masę, jak białka. Wypełnić nią babeczki i udekorować malinami. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Kaloryczność 1 babeczka - ok 235kcal



1 września 2013

Placek z malinami i galaretką cytrynową





         Placek z malinami jest idealny do kawy po obiedzie, ponieważ jest lekki, słodki i nie zapycha, takie połączenie sprawia, że goście będą zadowoleni i będą sięgać po dokładkę :) Musicie sami spróbować, polecam! 

1)Składniki na  biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki mąki (trzy czwarte)
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju (można bez) 

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę ok 24x29cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.

2)Składniki na ptasie mleczko:
-2 śnieżki
-1 galaretka np. truskawkowa, malinowa

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śnieżkę ubić według zaleceń producenta, dodać tężejącą galaretkę i ubijać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt, rozprowadzić równomiernie i wstawić do lodówki, by masa stężała.

3)Składniki na warstwę górną:
-400-500g malin
-2 galaretki np. cytrynowe

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Maliny układać na schłodzonym ptasim mleczku, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - ok. 131 kcal