A oto kotleciki z jajek, świetnie komponują się z ziemniakami i warzywami :) Zachęcam do wypróbowania przepisu...:)
Składniki:
-9 jaj
-1 cebula
-1 czerstwa bułka
-pół szklanki mleka (około)
-bułka tarta do panierowania
-łyżka masła
- olej do smażenia
-posiekany szczypiorek
-sól i pieprz
Sposób przygotowania:
8 Jajek gotujemy na twardo, gdy ostygną obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy drobno. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę na wolnym ogniu, aż się zeszkli.
W mleku moczymy bułkę i odciskamy. Pokrojone jajka i bułkę oraz podsmażoną cebulę mieszamy. Następnie wbijamy surowe jajko, dodajemy szczypiorek, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Z masy jajecznej formujemy owalne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni aż będą rumiane. :)
Kaloryczność: 1 średni kotlecik ok. 110 kcal
100g - ok. 245kcal