21 kwietnia 2013

Murzynek


Przedstawiam Wam ciasto Murzynek. Jest puszysty, nie za wilgotny, nie za suchy, po prostu idealny :) Polewa świetnie się z nim komponuje...Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
-1 margaryna
-pół szklanki wody
-2 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-2 szklanki mąki
-4 jajka
-proszek do pieczenia 15g

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić, dodać do niej cukier, wodę i kakao, podgrzać. Po ostudzeniu dodać do tego 4 żółtka i odlać z całości pół szklanki jako polewę.
Do pozostałego dodać mąkę wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do wszystkiego mieszając łyżką. Wyłożyć ciasto na blaszkę ok 24x29cm. Piec ok. 45 min z termoobiegiem w 170 stopniach. Na koniec, gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe polać zagotowaną polewą. 

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - 430 kcal



16 kwietnia 2013

Mielone z pieczarkami



A oto mielone z pieczarkami, idealne do obiadu z ziemniakami, i surówką, a najlepiej kiedy jeszcze do tego zrobi się samodzielnie sos biały (pieczarkowy). Takie połączenie jest naprawdę bardzo dobre :) 

Składniki:
-mielone 500g
-1 jajko
-1cebula
- mały ząbek czosnku
-1 duża bułka
-1 szklanka rosołu ( 1 kostkę bulionu rozpuścić w 1 litrze gorącej wody)
-sól i pieprz
-szczypta papryki ( przyprawy)
-bułka tarta

Sposób przyrządzenia:
Mielone wymieszać z jajkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Bułkę namoczyć w rosole, dodać czosnek, przyprawić i wyrobić z mięsem. 
Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle z cebulką.Ostudzić i pokroić na mniejsze części.
Formować mielone, w środek włożyć trochę pieczarek i obtoczyć w mięsie, dokładnie żeby nie wyleciały podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

SMACZNEGO!


Placek z brzoskwiniami, galaretką i masą brzoskwiniową



Przedstawiam Wam rewelacyjny przepis na placek z galaretką, brzoskwiniami oraz wyśmienitą masą brzoskwiniową, która jest puszysta i delikatna, po prostu rozpływa się w ustach ;) Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! :)

Składniki na biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki mąki (trzy czwarte)
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju (można bez)

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić, wlać żółtka, ubić, wsypać mąkę i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni

Składniki na masę brzoskwiniową:
-1 puszka brzoskwiń w syropie
-1 budyń śmietankowy
-30g żelatyny
-1 kotka masła 250g
-1 szklanka cukru pudru
-3 jajka

Dodatkowo:
-2 galaretki poziomkowe

Sposób przygotowania:
Do większej puszki brzoskwiń (do syropu) brzoskwinie należy wcześniej wyjąć, dodać tyle wody, żeby było 0,5litra. Ugotować w tym budyń śmietankowy. Do budyniu dodać 30 g rozpuszczonej  żelatyny. Utrzeć masło z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Do utartej masy dodawać tężejący budyń, na koniec ubitą pianę z białek.
Biszkopt przekroić na dwie części, na płasko. Kolejno na blachę położyć biszkopt, masę, biszkopt, masę i brzoskwinie. Zalać 2 galaretkami poziomkowymi. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała. 

SMACZNEGO!  


Kaloryczność: 1 porcja ok 315 kcal ------- 100g - ok 235 kcal



7 kwietnia 2013

Sałatka ideala do grilla



      Przedstawiam Wam przepis na sałatkę bardzo prostą w przygotowaniu, a do tego przepyszną, moją ulubioną :) Idealnie nadaje się do grilla, na przyjęcia itp. Zachęcam do zrobienia jej samemu w domu, bo jest naprawdę pycha :)

Składniki na jedną miskę:
-makaron 130g (ja dałam gwiazdeczki ,,Lubella''
-szynka konserwowa 300g
-1 ogórek gruntowy
-majonez 75g (dałam lekki ,,Hellmann's'')
-sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i przepłukać letnią wodą, szynkę i ogórka pokroić w kostkę, dodać do makaronu, następnie dodać majonez, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Schować do lodówki i gotowe :)
*Można dodać jeszcze inne składniki np. ser żółty, jajka, kukurydza.

SMACZNEGO !

Kaloryczność: 100g - 96 kcal
                    



6 kwietnia 2013

Zupa jarzynowa dla leniwych ;)



       Podaje Wam przepis na smaczną zupę jarzynową, która jest jedną z najbardziej znanych zup w Polsce :) Zachęcam wszystkich do wykonania jej w domu, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu...

Składniki:
-woda 3/4 średniego garnka, lub według uznania
-2 lub 3 kostki rosołowe
-ok 5-6 średnich ziemniaków
-ok 4 średnie marchewki
-1/2 selera
-2 pietruszki
-1 por
-1 łyżka mąki
-1 lub 2 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:
    Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, warzywa pokroić w kostkę i dodać do gotującej się wody. Na koniec, gdy warzywa się ugotują, mąkę dokładnie wymieszać ze śmietanką w osobnym naczyniu. Aby się nie zważyła to najpierw zebrać pół chochli zupy z wierzchu, wymieszać ją ze śmietanką i mąką, a potem powoli wlewać do gorącej zupy. Jeszcze chwilę podgrzewać zupę na małym ogniu i gotowe :)

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 1 porcja ok 90 kcal


1 kwietnia 2013

Sernik Kakaowy ,,królewski''




        Przedstawiam Wam przepis na przepyszny sernik królewski, który u mnie gości od pokoleń. Jest bardzo kakaowy, wilgotny i nie można się oprzeć, by sięgnąć po kolejny kawałek, po prostu jest  idealny :). Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego '')

Składniki na ciasto kakaowe:
- 400g mąki pszennej
-1 kostka margaryny
-1 szklanka cukru
-2 łyżki śmietany 12%
-2 łyżki kakao
-proszek do pieczenia (15g)

Sposób przygotowania:
  Wszystko razem wymieszać i ugnieść (tak jak na makaron). Pokroić na dwie części i włożyć do lodówki, aż nieco stwardnieje.

Składniki na masę serową:
-1 kg sera
-200g margaryny
- 400g cukru pudru
-10 jaj ( białka na pianę)
-1 łyżka budyniu w proszku
-1 łyżka mąki pszennej
-1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:
  Osobno ubić białka na pianę. Osobno utrzeć żółtka, cukier puder i margarynę, następnie dodać ser i resztę składników. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać.
1 część kakaowego ciasta z lodówki zetrzeć na tarce, położyć masę serową i przykryć drugą częścią startego ciasta kakaowego. Piec na blaszce 25x33cm 55 min w temperaturze 180 stopni (w piekarniku z termoobiegiem).

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 100g - 364 kcal