31 marca 2013

Babka piaskowa


         Przedstawiam Wam babkę, którą  każdy bez problemu zrobi w domu :) Można ją posypać jak ja cukrem pudrem, lub polać lukrem. Jest naprawdę smaczna, więc zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest naprawdę prosty.

Składniki:
-300g mąki ziemniaczanej
-100g mąki pszennej
-6 jaj
-350g cukru
-1 proszek do pieczenia (15g)
-1 kostka margaryny
 -1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:
 Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić z 1 łyżką cukru. Do ubitych jaj dodać mąki, potem rozpuszczoną margarynę. Piec ok 45 min w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: cała babka ok. 5000kcal
                      100g - 419 kcal
                     *1 kawałek - ok. 275 kcal


Sałatka jarzynowa ,,najlepsza''

       Oto prosta w przygotowaniu i przepyszna sałatka jarzynowa, jest idealna na śniadanie, oraz kolacje, można wziąć ją nawet do pracy, czy szkoły. Jest bardzo sycąca i zapewniam Was, że nie jednemu przypadnie ona do gustu :)

Składniki na 3 czubate, głębokie talerze:
-ok 10 średnich ziemniaków
-ok. 7 marchewek
-1/2 selera
-1/2 cebuli
-2 pietruszki
-1 por
-10 jaj
-1 puszka groszku konserwowego
-ok 400ml majonezu (według uznania)
-2 łyżki musztardy
-sól
-pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę ugotować. Jajka ugotować na twardo.Ugotowane warzywa, oraz cebulę i por pokroić w kostkę, następnie dodać pokrojone również w kostkę jajka, a groszek odsączyć i wrzucić do sałatki. Wszystko wymieszać, dodać majonez i musztardę oraz sól i pieprz. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: cała sałatka ok. 4450 kcal
                     100g - ok. 150 kcal

*można też zrobić dietetyczną wersję z majonezem ,,lekkim'', wtedy proporcje będą inne:
 Kaloryczność: cała sałatka ok. 2920 kcal
                     100g - ok. 100 kcal

26 marca 2013

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami



                 Przedstawiam Wam rożki z ciasta francuskiego z jabłkami, które są naprawdę pyszne :) Wystarczy niecała godzina, by cieszyć tym wyjątkowym smakiem i poczuć ten piękny zapach <3

Składniki na 8 średnich rożków:
-ciasto francuskie 375g
-1 żółtko jajka  do posmarowania
-od 2 do 3  łyżek cukru
-cynamon
-1 łyżka mąki pszennej
-2 średnie jabłka
-1 łyżka rodzynek
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Nadzienie -Jabłka pokroić w drobną kostkę, wycisnąć do nich odrobinę soku z cytryny by jabłka nie ściemniały, dodać cukier, cynamon, rodzynki i mąkę. Wszystko wymieszać.
Następnie ciasto pokroić w większe kwadraty, brzegi posmarować żółtkiem, na środek nałożyć nadzienie, potem zamknąć na pół, po przekątnej, by wyszedł trójkąt i dociskać widelcem brzegi. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać lekko cukrem (można lukrem). Naciąć każde ciastko na wierzchu w trzech miejscach by mogło oddychać podczas pieczenia :)
Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 min., aż ciasto będzie chrupiące i lekko brązowe
Żółtka spowodują, że szybciej zrobią się brązowe na wierzchu.

SMACZNEGO!

Kaloryczność: 1 rożek 245 kcal

Kwadraty z ciasta fransuskiego



          Przepis jest naprawdę bardzo prosty, szybki, tani i pyszny :) U mnie w domu wszystkim bardzo smakowały...POLECAM!

 Składniki na 60 małych kwadratów:
-ciasto francuskie  375g
-cukier 25g
-1 żółtko roztrzepane

Sposób przygotowanie:
Ciasto pokroić na małe kwadraciki, każdy posmarować żółtkiem i posypać cukrem, jak ktoś chce by miały kolor złocisty to proponuję trzcinowy, ja akurat użyłam białego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem 160 stopni na ok 15 min, aż się ciastka zrumienią na lekko brązowy kolor.
Smacznego! ;)
Kaloryczność: 1 ciastko 28 kcal